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April 10, 2024

SENT VIA EMAIL & U.S. MAIL: cwilson@kennett.k12.mo.us

Superintendent Chris Wilson
Kennett School District 39
1400 West Washington Street
Kennett, MO 63857

Re:  Unconstitutional prayer at school-sponsored events
Dear Dr. Wilson:

I am in receipt of your letter dated March 14, 2024 in response to my letter dated January 31,
2024. FFRF thanks you for taking this matter seriously. We hope that upon revision and review
of KSD policies, graduation prayer will cease. This letter serves to clarify FFRF’s position.

We understand, and you state in your letter, that invocations are tradition at Kennett High School
graduations. It does not make a difference if a constitutional violation is longstanding. If it
violates the Constitution, you are obligated to put a stop to it.

A graduation is not a public forum for any student or person to deliver their own message. See
Doe v. Santa Fe Indep. Sch. Dist., 168 F.3d 806, 820 (5th Cir. 1999) (“Neither its character nor
its history makes the subject graduation ceremony in general or the invocation and benediction
portions in particular appropriate fora for such public discourse.”); Brody v. Spang, 957 F.2d
1108, 1117 (3d. Cir. 1992) (“Graduation ceremonies have never served as forums for public
debate or discussions, or as a forum through which to allow varying groups to voice their
views.”). It is surely not the district’s position that any student may deliver a message of their
choosing during graduation. Graduations are not the place for personal religious promotion, just
as it would taint the occasion if a speaker promoted their personal political beliefs while
speaking to those assembled. No district would actually want to open up its ceremonies to
religious debate by providing general access to the student body.

At every KSD graduation, only one person delivers the invocation and it is always Christian
prayer at the same moment every year. Multiple people do not deliver an invocation. There is
clearly a process controlled by the school district for the purpose of selecting a student to deliver
a prayer at the graduation ceremony. That is not an allowable purpose for a limited or designated
public forum in a public school. The Supreme Court has declared that school officials may not
invite a teacher, faculty member, clergy member, or even a student to give any type of prayer,
invocation, or benediction at a public high school graduation. See Santa Fe Indep. Sch. Dist. v.
Doe, 530 U.S. 290 (2000) (holding that a school’s policy allowing student-delivered prayers at
school events violates the Establishment Clause). “The delivery of such a message—over the
school's public address system, by a speaker representing the student body, under the supervision
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of school faculty, and pursuant to a school policy that explicitly and implicitly encourages public
prayer—is not properly characterized as ‘private’ speech.” Id. at 310.

Nor does Missouri’s Constitution allow this conduct. Missouri’s Constitution reads, in part, “that
the state shall ensure public school students their right to free exercise of religious expression
without interference, as long as such prayer or other expression is private and voluntary,
whether individually or corporately, and in a manner that is not disruptive and as long as such
prayers or expressions abide within the same parameters placed upon any other free speech
under similar circumstances.” Mo. Const. art. I. § 5 (emphasis added). An invocation, while
voluntary, is not private. Additionally, since the school would likely disallow a student giving a
political speech at a graduation, a religious invocation would need to be barred as well.

As my initial letter notes, Missouri’s constitutional provisions “‘declaring that there shall be a
separation of church and state are not only more explicit but more restrictive’ than the First
Amendment.” Gibson v. Brewer, 952 S.W.2d 239, 246 (Mo. banc 1997) (quoting Paster v.
Tussey, 512 S.W.2d 97, 101-02 (Mo. banc 1974) (emphasis added)). It is not a constitutional
right of any person to deliver a graduation prayer to a captive audience. Thus, even if these
invocations somehow were allowed by the First Amendment, Missouri’s constitution
nevertheless prohibits graduation prayer.

To clarify our position, we are unconcerned about coercion of the student delivering the prayer.
We are satisfied that student volunteers are not being coerced. Instead, we are concerned about
the students and parents in the audience who must choose between rising, in opposition to their
sincerely held beliefs, or sitting, risking their standing in the community. While we appreciate
that no students are made to deliver prayer, it does not make this practice constitutional.

We appreciate your response and hope that this letter clarifies our position. To comply with the
federal and Missouri Constitution, the District must cease including prayer at its graduation
ceremony. Please inform us in writing of any update from your review, including any revisions to
the District graduation policy.

Sincerely,
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Hirsh M. Joshi
Patrick O’Reiley Legal Fellow
Freedom From Religion Foundation



